Mizeria po polsku, czyli jeden z popularniejszych dodatków do tradycyjnego obiadu. Sałatka ze świeżych ogórków jest orzeźwiająca, do zrobienia w kilka chwil. Najlepiej przygotować ją 10-20 minut przed obiadem.
Składniki (dla 4-5 osób):
ogórki wężowe - 4 szt.
śmietana 18% - 5 łyżek
sok z cytryny - 2 łyżki
sól, pieprz
szczypta cukru pudru
garść koperku
1. Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Posypujemy łyżeczką soli i odstawiamy na 10 minut, aby puściły sok. Mieszamy i delikatnie osączamy.
2. Do śmietany dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Dokładnie mieszamy. Koperek drobno siekamy.
3. Śmietanę łączymy z ogórkami i koperkiem. Mieszamy i wstawiamy na kilka minut do lodówki. Ozdabiamy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz