środa, 9 sierpnia 2023

Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz. Zawiera żelazo, miedź i witaminy z grupy B. Zawartość krzemionki poprawia stan włosów i paznokci oraz obniża poziom złego cholesterolu. Sałatka z kaszą jaglaną to dobry pomysł na kolację lub lekki posiłek do szkoły lub pracy.

Składniki (dla 4-5 osób):

kasza jaglana - 1/2 szklanki
fasolka szparagowa - 15 dag
czerwona papryka - 1 szt.
granat - 1 szt.
sezam - 1 łyżka
oregano - 1 łyżeczka
sos tabasco - kilka kropel
cytryna - 1/2 szt.
oliwa - 3 łyżki
sól, pieprz 
listki mięty do dekoracji
Sałatka z kaszą jaglaną i fasolką szparagową

1. Kaszę zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Fasolkę szparagową czyścimy, kroimy na kawałki. Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 10 minut, osączamy.

2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Granat przecinamy, wyjmujemy pestki. Łączymy wszystkie składniki. Sezam prażymy na suchej patelni.

3. W soku z cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy oregano, kilka kropel sosu tabasco oraz pieprz. Wlewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę mieszamy z sosem, posypujemy sezamem, ozdabiamy listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...