Kasza jaglana należy do najzdrowszych kasz. Zawiera żelazo, miedź i witaminy z grupy B. Zawartość krzemionki poprawia stan włosów i paznokci oraz obniża poziom złego cholesterolu. Sałatka z kaszą jaglaną to dobry pomysł na kolację lub lekki posiłek do szkoły lub pracy.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kaszę zalewamy szklanką wody, solimy i gotujemy do miękkości, aż wchłonie cały płyn. Fasolkę szparagową czyścimy, kroimy na kawałki. Wkładamy do osolonego wrzątku, gotujemy ok. 10 minut, osączamy.
2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w drobną kostkę. Granat przecinamy, wyjmujemy pestki. Łączymy wszystkie składniki. Sezam prażymy na suchej patelni.
3. W soku z cytryny rozpuszczamy szczyptę soli, dodajemy oregano, kilka kropel sosu tabasco oraz pieprz. Wlewamy 3 łyżki oliwy i mieszamy, aż powstanie aksamitna emulsja. Sałatkę mieszamy z sosem, posypujemy sezamem, ozdabiamy listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz