niedziela, 13 sierpnia 2023

Deser z czereśniami i bitą śmietaną

 Orzeźwiający deser z galaretką i sezonowymi owocami. W sam raz na upalne dni.

Składniki (na 4-5 porcji):

czereśnie - 40 dag
galaretka smak czereśniowy - 1 op.
cukier - 2 łyżki
śmietana 30% - 1/2 szklanki
cukier puder - 2 łyżki
posypka cukrowa i owoce do dekoracji
Deser z czereśniami i bitą śmietaną

1. Czereśnie oczyszczamy, usuwamy szypułki oraz pestki (kilka całych owoców odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Napełniamy szklanki lub pucharki, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki do stężenia.

2. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Bitą śmietanę wykładamy na galaretkę z czereśniami. Dekorujemy owocami i cukrową posypką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...