Orzeźwiający deser z galaretką i sezonowymi owocami. W sam raz na upalne dni.
Składniki (na 4-5 porcji):
1. Czereśnie oczyszczamy, usuwamy szypułki oraz pestki (kilka całych owoców odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i zalewamy 1/2 litra wody. Gotujemy na niewielkim ogniu do miękkości. Zdejmujemy z ognia, wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia. Napełniamy szklanki lub pucharki, odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną galaretkę wstawiamy do lodówki do stężenia.
2. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Bitą śmietanę wykładamy na galaretkę z czereśniami. Dekorujemy owocami i cukrową posypką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz