Prosty i szybki deser z bananem w roli głównej. Najlepiej smakuje na ciepło. Do wykonania go wystarczy zaledwie kilka składników.
Składniki (na 3 szt.):
ciasto francuskie - 1 szt.
banany - 3 szt.
czekolada - 1/2 tabliczki
jajko - 1 szt.
1. Banany obieramy ze skórki. Nacinamy wzdłuż tak, aby owoc przypominał łódkę. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy w paski ok. 3 cm szerokości.
2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Napełniamy wydrążone banany. Paskami ciasta francuskiego owijamy każdy owoc tak, aby przypominał croissanta. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut do zrumienienia. Studzimy lub podajemy na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz