piątek, 11 sierpnia 2023

Deser z porzeczkami

Porzeczka jest jednym z najchętniej uprawianych krzewów w przydomowych ogródkach  Uprawnych odmian w Polsce jest zaledwie sześć, a wśród nich najpopularniejsze są porzeczki czerwone, czarne i białe. Porzeczki są pełne witamin, zwłaszcza witaminy C.W tych cierpkich owocach można znaleźć również wiele składników mineralnych, a także antyoksydantów. Porzeczki są popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Ze względu na zawartość pektyn możemy przygotować z nich domową galaretkę bez użycia żelatyny.

Składniki (dla 4-5 osób):

czerwone porzeczki -  30 dag
galaretka smak porzeczkowy - 1 op. 
cukier - 10 dag
śmietana 30% - 1 szklanka
cukier puder - 3 łyżki

Deser z porzeczkami

1. Porzeczki oczyszczamy, usuwamy szypułki. Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Zalewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, dodajemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Napełniamy pucharki do 3/4 wysokości i odstawiamy do stężenia.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Desery ozdabiamy bitą śmietaną i owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...