Porzeczka jest jednym z najchętniej uprawianych krzewów w 
przydomowych ogródkach  Uprawnych odmian w Polsce jest zaledwie sześć, a
 wśród nich najpopularniejsze są porzeczki czerwone, czarne i białe. Porzeczki są pełne witamin, zwłaszcza witaminy C.W tych cierpkich owocach można znaleźć również wiele składników mineralnych, a także antyoksydantów. Porzeczki są popularnym dodatkiem do ciast i deserów. Ze względu na zawartość pektyn możemy przygotować z nich domową galaretkę bez użycia żelatyny.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Porzeczki oczyszczamy, usuwamy szypułki. Kilka owoców odkładamy do dekoracji. Zalewamy 0,5 litra wody, zagotowujemy, dodajemy cukier. Gotujemy ok. 15 minut. Wsypujemy galaretkę, dokładnie mieszamy. Napełniamy pucharki do 3/4 wysokości i odstawiamy do stężenia.
2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Desery ozdabiamy bitą śmietaną i owocami.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz