piątek, 11 sierpnia 2023

Deser cytrynowy

Niezbyt słodki i orzeźwiający deser, który sprawdzi się w upalne dni.

Składniki (dla 4-5 osób):

serek mascarpone - 250 g
cukier ze skórką cytrynową - 1 op. 
galaretka cytrynowa - 1 szt.
herbatniki cytrynowe - 10 dag
śmietana 30% - 1 szklanka
cukier puder - 2 łyżki
cytryna - 1 szt.
bita śmietana do dekoracji
Deser cytrynowy

1. Zagotowujemy szklankę wody, w drugiej szklance chłodnej wody rozrabiamy 2 op. budyniu. Wlewamy do gotującej się wody i podgrzewamy aż zgęstnieje. Gorącą masę łączymy z cukrem ze skórką cytrynową i suchym proszkiem galaretki cytrynowej. Mieszamy i pozostawiamy do wystygnięcia, następnie miksujemy z serkiem mascarpone.

2. Schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Łączymy z masą cytrynową i pokruszonymi herbatnikami. Napełniamy pucharki i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem dekorujemy plasterkami cytryny i bitą śmietaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...