piątek, 11 sierpnia 2023

Kiełbasa na kapuścianym posłanku

Gotowana kiełbasa z dodatkiem dwóch rodzajów kapusty - propozycja na danie kolacyjne lub obiadowe.

Składniki (dla 4-5 osób):

kiełbasa - 1 kg
jabłko - 1 szt.
biała kapusta - 1/2 kg 
kiszona kapusta - 1/2 kg
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
suszone prawdziwki - 4 szt.
ziele angielskie - 6-7 ziaren
liście laurowe - 3 szt.
lubczyk suszony 
kminek
sól, pieprz
olej
mąka - 2 łyżki
marchewka - 2 szt.
cukier
natka pietruszki
Kiełbasa na kapuścianym posłanku

1. Kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy taką ilością zimnej wody, aby kiełbasa była przykryta. Wkładamy 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Zostawiamy w wywarze do wystygnięcia.

2. Grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy na 30 minut. Gdy zmiękną, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w niewielkiej ilości wody i kroimy w plasterki.

3. Białą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, wlewamy 1/2 wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min. Dodajemy koncentrat, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy.

4. Kiszoną kapustę siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę kminku, grzyby z wodą, w której się moczyły, 1 liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dusimy 20 min. Doprawiamy.

5. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rumienimy obraną i pokrojoną cebulę, wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę, wlewamy resztę wywaru z kiełbasy. Polewamy zasmażką oba rodzaje kapusty, zagotowujemy.

6. Na 1 łyżce oleju podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę, smażymy ok. 15 min. Na półmisku układamy oba rodzaje kapusty oraz kiełbasę z cebulą. Dekorujemy plastrami marchewki i natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...