Gotowana kiełbasa z dodatkiem dwóch rodzajów kapusty - propozycja na danie kolacyjne lub obiadowe.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kiełbasę wkładamy do garnka. Zalewamy taką ilością zimnej wody, aby kiełbasa była przykryta. Wkładamy 2 liście laurowe, 4-5 ziaren ziela angielskiego. Zagotowujemy. Zdejmujemy szumowiny i gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Zostawiamy w wywarze do wystygnięcia.
2. Grzyby zalewamy 1 szklanką gorącej wody, odstawiamy na 30 minut. Gdy zmiękną, wyjmujemy i kroimy w paseczki. Marchewkę obieramy, gotujemy w niewielkiej ilości wody i kroimy w plasterki.
3. Białą kapustę szatkujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko. Oprószamy 1 łyżeczką cukru i 1/2 łyżeczki soli, wlewamy 1/2 wywaru z kiełbasy i dusimy ok. 15 min. Dodajemy koncentrat, 1 łyżeczkę lubczyku i dusimy jeszcze ok. 10 min. Doprawiamy.
4. Kiszoną kapustę siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę kminku, grzyby z wodą, w której się moczyły, 1 liść laurowy i 2-3 ziarna ziela angielskiego. Dusimy 20 min. Doprawiamy.
5. Na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju rumienimy obraną i pokrojoną cebulę, wsypujemy mąkę, robimy zasmażkę, wlewamy resztę wywaru z kiełbasy. Polewamy zasmażką oba rodzaje kapusty, zagotowujemy.
6. Na 1 łyżce oleju podsmażamy kiełbasę, dodajemy cebulę, smażymy ok. 15 min. Na półmisku układamy oba rodzaje kapusty oraz kiełbasę z cebulą. Dekorujemy plastrami marchewki i natką pietruszki. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz