To szybkie i proste ciasto bez pieczenia. Zamiast ciasta używamy tu groszku ptysiowego - smakuje podobnie jak wersja oryginalna. Przepis na formę o średnicy 22 cm.
Składniki (dla 5-6 osób):
1. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka, wsypujemy cukier wanilinowy, podgrzewamy na małym ogniu.
2. Pozostałą 1 szklankę mleka wlewamy do naczynia, dodajemy żółtka, wsypujemy 2 op. proszku budyniowego. Dokładnie mieszamy do gładkiej konsystencji bez grudek.
3. Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy mleko z żółtkami i budyniem. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Odstawiamy do wystygnięcia, przykrywając naczynie folią spożywczą (masło i budyń powinny osiągnąć tę samą temperaturę)
4. W wysokim naczyniu umieszczamy miękkie masło, dodajemy 150 g cukru pudru. Ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Stopniowo dodajemy budyń, aż do uzyskania jednolitej masy.
5. Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wsypujemy groszek ptysiowy. Następnie krem budyniowy, wierzch ponownie posypujemy groszkiem ptysiowym. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz