niedziela, 13 sierpnia 2023

Ukraińskie bliny ze śledziem

Szybkie do wykonania przekąski kuchni ukraińskiej. Idealne na imprezę, danie kolacyjne lub przekąska. Sprawdzą się także jako danie wigilijne.

Składniki (dla 4-5 osób):

mąka orkiszowa (lub gryczana) - 1 szklanka
mleko - 1 szklanka
drożdże suszone - 1 op.
jajko - 1 szt.
szczypta cukru
rzodkiewka - 5 szt.
filety śledziowe - 4 szt.
twarożek - 1 op.
śmietana 18% - 2 łyżki
sól, pieprz
szczypiorek
papryka mini - 3 szt.
olej do smażenia
Ukraińskie bliny ze śledziem

1. Mleko lekko podgrzewamy. Wsypujemy drożdże instant, cukier, odrobinę soli i mąkę. Odstawiamy na 15 minut, dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.

2.  Filety moczymy, kroimy w niewielkie kawałki. Paprykę kroimy w kostkę a rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek siekamy.

3. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron niewielkie placki. Osączamy na papierowym ręczniku.

4. Twarożek ucieramy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Na każdym blinie układamy porcje twarogu, kawałki śledzia, papryki i plastry rzodkiewki. Posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...