Szybkie do wykonania przekąski kuchni ukraińskiej. Idealne na imprezę, danie kolacyjne lub przekąska. Sprawdzą się także jako danie wigilijne.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Mleko lekko podgrzewamy. Wsypujemy drożdże instant, cukier, odrobinę soli i mąkę. Odstawiamy na 15 minut, dokładnie mieszamy mikserem. Odstawiamy pod przykryciem na 1 godzinę do wyrośnięcia.
2. Filety moczymy, kroimy w niewielkie kawałki. Paprykę kroimy w kostkę a rzodkiewkę w plasterki. Szczypiorek siekamy.
3. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron niewielkie placki. Osączamy na papierowym ręczniku.
4. Twarożek ucieramy ze śmietaną, dodajemy sól i pieprz. Na każdym blinie układamy porcje twarogu, kawałki śledzia, papryki i plastry rzodkiewki. Posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz