Prosta i szybka sałatka kuchni ukraińskiej. Przygotowuje się ją z łatwo dostępnych składników jak buraki, ziemniaki, ogórki kiszone. W większości przepisów jednym z podstawowych składników są śledzie, ja przygotowałam ją z samych warzyw. Może stanowić dodatek lub samodzielne danie.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Buraki i ziemniaki oraz marchew myjemy i osuszamy. Każde z osobna zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blasze piekarnika. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. ok. 60 minut. Warzywa studzimy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.
2. Do warzyw dodajemy osączony groszek i musztardę. Wlewamy olej i ocet. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz