czwartek, 10 sierpnia 2023

Sałatka lwowska winegret

Prosta i szybka sałatka kuchni ukraińskiej. Przygotowuje się ją z łatwo dostępnych składników jak buraki, ziemniaki, ogórki kiszone. W większości przepisów jednym z podstawowych składników są śledzie, ja przygotowałam ją z samych warzyw. Może stanowić dodatek lub samodzielne danie.

Składniki (dla 4-5 osób):

buraki - 4 szt.
ziemniaki - 4 szt.
marchew - 1 szt. 
cebula - 1 szt.
ogórki kiszone - 3 szt.
groszek konserwowy - 1/2 puszki
posiekany szczypiorek - 2 łyżki
olej - 3 łyżki
ocet jabłkowy - 2 łyżki
musztarda - 1 łyżeczka
cukier, sól, pieprz
Sałatka lwowska winegret

1. Buraki i ziemniaki oraz marchew myjemy i osuszamy. Każde z osobna zawijamy w kawałek folii aluminiowej. Układamy na blasze piekarnika. Pieczemy do miękkości w temperaturze 180 st. ok. 60 minut. Warzywa studzimy i razem z ogórkami kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy.

2. Do warzyw dodajemy osączony groszek i musztardę. Wlewamy olej i ocet. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Wsypujemy szczypiorek i dokładnie mieszamy. Sałatkę chłodzimy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...