piątek, 11 sierpnia 2023

Rosolnik z kwaszonymi ogórkami

Rosolnik to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej. Istnieje wiele odmian tej zupy. Podstawowy przepis bazuje na wywarze mięsnym, kaszy jęczmiennej i kwaszonych ogórkach. 

Składniki (dla 4-5 osób):

porcja rosołowa z kurczaka - 0,5 kg
marchew - 2 szt.
cebula - 1 szt. 
mały seler - 1 szt.
kwaszone ogórki - 2 szt.
ziemniaki - 4-6 szt.
masło - 1 łyżka
śmietana - 4 łyżki
listek laurowy
'sól, pieprz 
natka pietruszki
Rosolnik z kwaszonymi ogórkami

1. Mięso oczyścić, włożyć do 1,5 litra gorącej wody, dodać listek laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości.

2. Warzywa obrać, pokroić w słupki. Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie (łącznie z ogórkami) podsmażyć na rozgrzanym maśle i dodać do gotującego się mięsa na 20 minut przed końcem gotowania.

3. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić na niewielkie kawałki, odrzucając kości. Zupę zaprawić śmietaną, solą i pieprzem. Można dodać nieco soku z kwaszonych ogórków. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...