Rosolnik to danie pochodzące z kuchni rosyjskiej. Istnieje wiele odmian tej zupy. Podstawowy przepis bazuje na wywarze mięsnym, kaszy jęczmiennej i kwaszonych ogórkach.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Mięso oczyścić, włożyć do 1,5 litra gorącej wody, dodać listek laurowy, gotować na małym ogniu do miękkości.
2. Warzywa obrać, pokroić w słupki. Ziemniaki pokroić w niewielką kostkę. Wszystkie (łącznie z ogórkami) podsmażyć na rozgrzanym maśle i dodać do gotującego się mięsa na 20 minut przed końcem gotowania.
3. Mięso wyjąć z wywaru, pokroić na niewielkie kawałki, odrzucając kości. Zupę zaprawić śmietaną, solą i pieprzem. Można dodać nieco soku z kwaszonych ogórków. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz