piątek, 11 sierpnia 2023

Deser pinacolada z malinami

 Migdałowy deser z ciastkami "Hit" i owocami. Efektowna propozycja na przyjęcie.

Składniki (dla 4-5 osób):

ubita śmietana 30% - 200 ml
cukier - 100 g
biała czekolada - 1 tabliczka 
śmietana 30% - 100 ml
uprażone migdały - 120 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
maliny - 250 g
czekolada mleczna - 50 g
ciastka "Hit Pinacolada" - 1/2 op.
listki mięty do dekoracji
Deser pinacolada z malinami

1. Maliny z cukrem zagotowujemy w rondelku (kilka odkładamy do dekoracji). Blendujemy i przecieramy przez sito. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Migdały mielemy, dodając stopniowo oliwę z oliwek.

3. Śmietankę zagotowujemy, dodajemy pokruszoną białą czekoladę, zdejmujemy z ognia i mieszamy aż czekolada się rozpuści. Dodajemy połowę pasty migdałowej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Ciastka kruszymy, dodajemy pozostałą pastę z migdałów. Dokładnie mieszamy.

5. Ganasz z białej czekolady łączymy z ubitą śmietaną, delikatnie mieszamy.

6. Mus migdałowy nakładamy na dno pucharków, polewamy sosem malinowym, posypujemy ciastkami z pastą migdałową. Układamy warstwy do wyczerpania składników. Dekorujemy pokruszonymi ciastkami, malinami i listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...