niedziela, 13 sierpnia 2023

"Kwiatowy" makaron z pulpetami

Kolorowe, efektownie podane proste danie z makaronu. Do potrawy możemy użyć spaghetti lub innego dowolnego makaronu.

Składniki (na 4-5 porcji):

makaron - 1 op.
duża marchewka - 1 szt.
oliwa - 120 ml 
mięso mielone - 500 g
fix do kotletów mielonych - 1 op.
bułka tarta
czosnek - 2 ząbki
czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
drobny groszek konserwowy - 2 łyżki
starty żółty ser - 2 łyżki
listki bazylii do dekoracji
olej do smażenia
"Kwiatowy" makaron z pulpetami

1. Makaron przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedzamy.

2. Marchewki obieramy, myjemy, temperówką do warzyw wycinamy kwiaty. Delikatnie obgotowujemy, aby zmiękły, ale się nie rozpadły.

3. Fix do kotletów mielonych przygotowujemy zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Łączymy z mięsem, dokładnie wyrabiamy. Formujemy kulki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron.

4. Oliwę rozgrzewamy na patelni. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy razem z czosnkiem niedźwiedzim. Dokładnie mieszamy z ugotowanym makaronem.

5. Makaron rozkładamy na talerzach, posypujemy startym serem, na wierzchu układamy pulpety i "kwiaty" z marchewki. Środki napełniamy osączonym groszkiem, ozdabiamy listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...