piątek, 11 sierpnia 2023

Zupa drobiowa po berlińsku

Zupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem warzyw i ryżu. Zamiast szparagów możemy użyć zielonej fasolki szparagowej. Jest zawiesista i pożywna, może stanowić samodzielne danie obiadowe.

Składniki (dla 4-5 osób):

porcja rosołowa z kurczaka - 0,5 kg
seler naciowy - 1 łodyga 
marchew - 2 szt.
ryż - 1 szklanka
zielony groszek - 20 dag
szparagi - 20 dag
natka pietruszki
sól, pieprz
Zupa drobiowa po berlińsku

1. Mięso oczyszczamy i wkładamy do 1,5 litra gorącej wody, lekko solimy i gotujemy ok. 1 godziny. Seler naciowy i obraną marchew myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się rosołu. Po 10 minutach wsypujemy opłukany ryż oraz obrane i pokrojone w 4-cm kawałki szparagi.

2. Po kilku minutach dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy, oddzielamy skórę i kości, mięso kroimy i dodajemy do zupy, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...