Zupa na bazie bulionu drobiowego z dodatkiem warzyw i ryżu. Zamiast szparagów możemy użyć zielonej fasolki szparagowej. Jest zawiesista i pożywna, może stanowić samodzielne danie obiadowe.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Mięso oczyszczamy i wkładamy do 1,5 litra gorącej wody, lekko solimy i gotujemy ok. 1 godziny. Seler naciowy i obraną marchew myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do gotującego się rosołu. Po 10 minutach wsypujemy opłukany ryż oraz obrane i pokrojone w 4-cm kawałki szparagi.
2. Po kilku minutach dodajemy groszek. Gotujemy jeszcze 10 minut. Ugotowane mięso wyjmujemy, oddzielamy skórę i kości, mięso kroimy i dodajemy do zupy, doprawiamy. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz