środa, 9 sierpnia 2023

Pulpety a'la gołąbki

 To łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja dla wielbicieli gołąbków.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 25 dag
jajka - 2 szt.
kiszona kapusta - 25 dag 
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mielona słodka papryka
przyprawa uniwersalna
olej do smażenia
sól, pieprz 
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub makaron
ulubiony sos

Pulpety a'la gołąbki

1. Mięso doprawiamy papryką, przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem.

2. Kapustę szatkujemy, odciskamy. Dodajemy do mięsa z mąką i jajkami. Mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy.

3. Z masy formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 

4. Sos wlewamy do garnka, wkładamy pulpety, podgrzewamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...