To łatwa i szybka w przygotowaniu propozycja dla wielbicieli gołąbków.
Składniki (dla 3-4 osób):
mięso mielone - 25 dag
jajka - 2 szt.
kiszona kapusta - 25 dag
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
mielona słodka papryka
przyprawa uniwersalna
olej do smażenia
sól, pieprz
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaki lub makaron
ulubiony sos
1. Mięso doprawiamy papryką, przyprawą uniwersalną, solą i pieprzem.
2. Kapustę szatkujemy, odciskamy. Dodajemy do mięsa z mąką i jajkami. Mieszamy na jednolitą masę. Doprawiamy.
3. Z masy formujemy pulpety i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
4. Sos wlewamy do garnka, wkładamy pulpety, podgrzewamy. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami lub makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz