środa, 9 sierpnia 2023

Pomarańczowa pianka

 Cytrusowy deser na każdą porę roku. Idealny dla kawoszy.

Składniki (dla 5-6 osób): 

Biszkopt:

mąka pszenna - 12 dag
cukier - 12 dag
jajka - 3 szt.
kakao - 3 łyżki
proszek do pieczenia - 1/4 łyżeczki
 
Pianka:
 
śmietana 30% - 700 ml 
cukier puder - 3 łyżki
galaretka pomarańczowa - 1 op.
 
Do dekoracji:
 
 śmietana 30%  - 100 ml
gorzka czekolada - 100 g
pomarańcza - 1/2 szt.
galaretki pomarańczowe w czekoladzie
łyżka bitej śmietany
Pomarańczowa pianka

1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.

2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia (min. na 2 godziny).

3. Przygotowujemy polewę: kremówkę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy i polewamy piankę. Dekorujemy bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i galaretkami w czekoladzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...