Cytrusowy deser na każdą porę roku. Idealny dla kawoszy.
Składniki (dla 5-6 osób):
Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, żółtka, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Studzimy.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy tężejącą galaretkę. Wykładamy na biszkopt i odstawiamy do lodówki do stężenia (min. na 2 godziny).
3. Przygotowujemy polewę: kremówkę podgrzewamy, dodajemy pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż czekolada się rozpuści. Studzimy i polewamy piankę. Dekorujemy bitą śmietaną, cząstkami pomarańczy i galaretkami w czekoladzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz