Proste i szybkie danie obiadowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło z ziemniakami i surówką, jak i na zimno z pieczywem.
Składniki (dla 3-4 osób):
mięso mielone drobiowe - 60 dag
czerstwa kajzerka
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt.
zmielone orzechy ziemne lub nerkowca - 3 łyżki
suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól, pieprz
1. Mięso mieszamy z namoczoną i odciśniętą kajzerką, natką, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.
2. Z masy formujemy niewielkie kulki i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia i osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz