środa, 9 sierpnia 2023

Drobiowe kulki z orzechami

Proste i szybkie danie obiadowe. Dobrze smakują zarówno na ciepło z ziemniakami i surówką, jak i na zimno z pieczywem.

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone drobiowe - 60 dag
czerstwa kajzerka
posiekana natka pietruszki - 2 łyżki
jajko - 1 szt.
żółtko - 1 szt. 
zmielone orzechy ziemne lub nerkowca - 3 łyżki
suszony rozmaryn - 1 łyżeczka
olej do smażenia
sól, pieprz
Drobiowe kulki z orzechami

1. Mięso mieszamy z namoczoną i odciśniętą kajzerką, natką, orzechami, jajkiem i żółtkiem. Wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem.

2. Z masy formujemy niewielkie kulki i wkładamy na rozgrzany olej. Smażymy do zrumienienia i osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...