Popularne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Grzyby mun gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Osączamy, studzimy i kroimy w cienkie paseczki.
2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kapustę pekińską szatkujemy.
3. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do potraw chińskich. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone warzywa, grzyby i sos sojowo-grzybowy. Dokładnie mieszamy.
4. Każdy arkusz papieru ryżowego rozkładamy na ścierce. Czystą gąbkę namaczamy w gorącej wodzie i przecieramy arkusze. Odstawiamy na chwilę, aby zmiękły. Nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz