piątek, 11 sierpnia 2023

Sajgonki z mięsem i grzybami mun

 Popularne danie dla miłośników kuchni azjatyckiej.

Składniki (dla 3-4 osób):

papier ryżowy - 1/2 op.
mięso mielone - 400 g
marchewka - 1 szt.
cebula - 1 szt. 
jajko - 1 szt.
grzyby mun - 4 szt.
kapusta pekińska - 2 liście
sos sojowo-grzybowy - 2 łyżki
przyprawa do potraw chińskich - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
Sajgonki z mięsem i grzybami mun

1. Grzyby mun gotujemy w niewielkiej ilości osolonej wody. Osączamy, studzimy i kroimy w cienkie paseczki.

2. Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kapustę pekińską szatkujemy.

3. Mięso mielone doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do potraw chińskich. Wbijamy jajko, dodajemy pokrojone warzywa, grzyby i sos sojowo-grzybowy. Dokładnie mieszamy.

4. Każdy arkusz papieru ryżowego rozkładamy na ścierce. Czystą gąbkę namaczamy w gorącej wodzie i przecieramy arkusze. Odstawiamy na chwilę, aby zmiękły. Nakładamy farsz i zwijamy jak krokiety. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Podajemy z ugotowanym ryżem i surówką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...