Korzenny budyń najlepiej smakuje na ciepło, sprawdzi się na chłodne wieczory - nie tylko w czasie świątecznym.
Składniki (na 4-5 porcji):
1. Na suchej patelni łączymy rozmrożone wiśnie, 100 g cukru z sokiem z pomarańczy. Całość smażymy, mieszając, aż płyn odparuje a wiśnie uzyskają konsystencję konfitury.
2. 400 ml mleka wlewamy do garnka. Dodajemy 4 korzenne ciastka podzielone na mniejsze kawałki. Podgrzewamy, aż staną się miękkie. Do gotującego się mleka dodajemy pokruszoną czekoladę. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż czekolada się rozpuści. Pozostawiamy na niewielkim ogniu.
3. Pozostałe 100 ml mleka łączymy ze skrobią ziemniaczaną, 2 łyżeczkami cukru oraz przyprawą do piernika. Całość dokładnie mieszamy. Stopniowo dodajemy do garnka z rozpuszczoną czekoladą. Podgrzewamy, mieszając, aż budyń zgęstnieje.
4. Na dno miseczek lub pucharków nakładamy po łyżce wiśni. Na nią nakładamy budyń. Na górze ponownie układamy gorące wiśnie. Dekorujemy listkami mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz