Placki z pora to dobry pomysł na danie obiadowe, kolacyjne lub jako przekąska.
Składniki (dla 3-4 osób):
por - 300 g
mąka pszenna - 100 g
mąka ryżowa - 75 g
jajka - 2 szt.
czosnek - 2 ząbki
oliwa - 1 łyżka
masło - 1 łyżka
posiekana kolendra - 2 łyżki
sól, pieprz
olej do smażenia
sezam - 2 łyżki
1. Pora oczyszczamy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie w cienkie półplasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy na maśle z oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy jeszcze 2 minuty.
2. Mieszamy oba rodzaje mąki. Wbijamy jajka, dodajemy 200 ml zimnej wody oraz nieco soli i pieprzu. Mieszamy na gładkie ciasto. Dodajemy pora i kolendrę oraz czosnek, mieszamy.
3. Porcje ciasta nakładamy na rozgrzany olej, posypujemy sezamem. Smażymy z obu stron. Podajemy z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz