Typowe danie jednogarnkowe o śródziemnomorskim aromacie. Jest to przepis zmodyfikowany, w oryginalnym używa się baraniny lub mielonego mięsa drobiowego.
Składniki (dla 5-6 osób):
ziemniaki - 5-6 osób
cebula dymka - 4 szt.
oliwa - 2 łyżki
bakłażan - 30 dag
mąka - 1 łyżka
pomidory - 40 dag
cukinia - 20 dag
sól, pieprz
rosół grzybowy - 2 szklanki
mielone mięso - 40 dag
posiekana natka pietruszki
1. Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną dymkę i oliwę, doprawiamy. Oprószamy mąką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
2. Zalewamy bulionem grzybowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 1 godziny, aż do lekkiego zrumienienia wierzchu. Posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz