sobota, 12 sierpnia 2023

Zapiekanka afrykańska

Typowe danie jednogarnkowe o śródziemnomorskim aromacie. Jest to przepis zmodyfikowany, w oryginalnym używa się baraniny lub mielonego mięsa drobiowego.

Składniki (dla 5-6 osób):

ziemniaki - 5-6 osób
cebula dymka - 4 szt.
oliwa - 2 łyżki
bakłażan - 30 dag
mąka - 1 łyżka
pomidory - 40 dag
cukinia - 20 dag
sól, pieprz
rosół grzybowy - 2 szklanki
mielone mięso - 40 dag
posiekana natka pietruszki
Zapiekanka afrykańska

1. Ziemniaki, bakłażany, cukinię i pomidory obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Łączymy z mięsem, dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną dymkę i oliwę, doprawiamy. Oprószamy mąką. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.

2. Zalewamy bulionem grzybowym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 1 godziny, aż do lekkiego zrumienienia wierzchu. Posypujemy natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...