Jarska wersja gołąbków pochodząca z kuchni ukraińskiej. Danie możemy podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Z kapusty zdejmujemy liście, obgotowujemy. Studzimy, usuwamy twarde części. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie.
2. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy kaszę, jajko, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, smażymy na złoto, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Studzimy i mieszamy z ziemniakami.
3. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Układamy gołąbki i zalewamy bulionem i ewentualnie wodą z moczenia grzybów. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp. 160-170 st. Przed końcem pieczenia odkrywamy, aby gołąbki się przypiekły. Podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz