piątek, 11 sierpnia 2023

Ukraińskie gołąbki

Jarska wersja gołąbków pochodząca z kuchni ukraińskiej. Danie możemy podawać z sosem grzybowym lub koperkowym.

Składniki (dla 3-4 osób):

ziemniaki - 1 kg
ugotowana kasza gryczana - 20 dag 
suszone grzyby - 1/2 szklanki
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
majeranek - 1 łyżka
biała kapusta - 1 główka
bulion warzywny - 0,5 l
tłuszcz do smażenia
Dodatkowo:
sos pomidorowy
koperek 
Ukraińskie gołąbki

1. Z kapusty zdejmujemy liście, obgotowujemy. Studzimy, usuwamy twarde części. Grzyby namaczamy w gorącej wodzie.

2. Ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy kaszę, jajko, majeranek, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę drobno siekamy, smażymy na złoto, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Studzimy i mieszamy z ziemniakami.

3. Na liście kapusty nakładamy farsz i zwijamy. Naczynie żaroodporne wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Układamy gołąbki i zalewamy bulionem i ewentualnie wodą z moczenia grzybów. Zapiekamy pod przykryciem ok. 1,5 godziny w temp. 160-170 st. Przed końcem pieczenia odkrywamy, aby gołąbki się przypiekły. Podajemy z sosem pomidorowym, posypujemy koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...