czwartek, 10 sierpnia 2023

Zupa z zielonych warzyw

Zupa z zielonych warzyw to świetna propozycja na wiosenny lub letni obiad. Bez problemu przygotują ją nawet początkujący w sztuce kulinarnej.

Składniki (dla 4-5 osób):

bób - 500 g
seler naciowy - 1 łodyga
marchew - 2 szt. 
ziemniaki - 4 szt.
bulion warzywny - 1,5 litra
ciecierzyca - 1/2 szklanki 
groszek (świeży lub mrożony) - 1/2 szklanki
groszek cukrowy - 10 dag
cebula - 1 szt.
natka pietruszki
olej
sól, pieprz
Zupa z zielonych warzyw

1. W garnku lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy pokrojoną w paski marchewkę i posiekany seler naciowy. Smażymy ok. 2 minut. 

2. Zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 10 minut. Dodajemy ciecierzycę, groszek, groszek cukrowy oraz bób. Gotujemy kolejne 10 minut. 

3. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aż warzywa będą miękkie. Podajemy posypaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...