środa, 9 sierpnia 2023

Łemkowskie fuczki

Pyszne, trochę postne placki z kiszoną kapustą popularne w Bieszczadach. Są proste i szybkie do przygotowania. Można podawać z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.

Składniki (dla 4-5 osób): 

kiszona kapusta - 500 g
mąka pszenna - 2 szklanki
mleko - 2 szklanki
jajka - 2 szt.
olej do smażenia
sól, pieprz 
Sos: 
jogurt naturalny - 5 łyżek
majonez - 2 łyżki
sól, pieprz
czosnek niedźwiedzi 
Łemkowskie fuczki

1. Kapustę płuczemy, jeśli jest zbyt kwaśna; odciskamy. Drobno szatkujemy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy kapustę, gotujemy ok. 30 minut do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy wodę, lekko solimy. Kapustę osączamy.

2. Mleko, mąkę, jajka, pieprz i sól mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

3. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor. 

4. Składniki sosu mieszamy, podajemy z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...