Pyszne, trochę postne placki z kiszoną kapustą popularne w Bieszczadach. Są proste i szybkie do przygotowania. Można podawać z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Kapustę płuczemy, jeśli jest zbyt kwaśna; odciskamy. Drobno szatkujemy. Do garnka wlewamy 2 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy kapustę, gotujemy ok. 30 minut do miękkości. W razie potrzeby uzupełniamy wodę, lekko solimy. Kapustę osączamy.
2. Mleko, mąkę, jajka, pieprz i sól mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kapustę, mieszamy i odstawiamy na 20 minut.
3. Na rozgrzany olej wkładamy łyżką porcje ciasta, formując okrągłe placki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
4. Składniki sosu mieszamy, podajemy z plackami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz