niedziela, 18 czerwca 2023

Klopsiki po włosku

Szukacie pomysłu na prosty i aromatyczny obiad? Odpowiedzą  są włoskie klopsiki z dodatkiem papryki, które serwuje się w towarzystwie gotowanych warzyw. Danie jest łatwe i szybkie do zrobienia. Jako dodatek można podać kaszę lub makaron.

Składniki (dla 3-4 osób):

czerwona papryka - 1 szt.
mielone mięso drobiowe - 50 dag 
szalotka - 1 szt.
jajka - 2 szt.
bułka tarta - 4 łyżki
rozmaryn - 1 łyżeczka
brokuł - 1 szt.
pomidorki koktajlowe - 10 szt.
groszek cukrowy - 10 dag
sól, pieprz
oliwa do smażenia
natka pietruszki
Klopsiki po włosku

1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne. Szalotkę obieramy - obie kroimy w kostkę. Dusimy na 2 łyżkach oliwy przez 4 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Do mięsa dodajemy jajka, bułkę tartą oraz paprykę z szalotką. Doprawiamy solą, pieprzem i rozmarynem. Masę dokładnie wyrabiamy.

3. Formujemy pulpeciki i smażymy na 3 łyżkach oliwy z obu stron. Klopsy podajemy ze zblanszowanym brokułem i groszkiem cukrowym oraz pomidorkami koktajlowymi. Posypujemy pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...