sobota, 23 grudnia 2023

Zielona zupa z chorizo

Zupa z zielonych warzyw inspirowana tradycyjną potrawą z Portugalii zwaną Caldo Verde. Dodatek hiszpańskiej chorizo jest dodatkiem istotnym, jednak można ją zastąpić innym gatunkiem. Świeże warzywa można zastąpić mrożonymi.

Składniki (dla 4-5 osób):

bulion drobiowy - 1/2 litra
cebula - 1 szt. 
kiełbasa chorizo - 100 g
biała kapusta - 1/2 główki
zielona papryka - 1 szt.
czosnek - 3 ząbki
ziemniaki - 4 szt.
jarmuż - 500 g
fasola szparagowa - 200 g
brukselka - 8 szt.
wędzona papryka - 1 łyżeczka
oliwa z oliwek
sól, pieprz
koperek - kilka gałązek
Zielona zupa z chorizo

1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone paprykę, ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę o posiekany czosnek. Dusimy kilka minut.

2. Fasolę oczyszczamy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Podobnie postępujemy z brukselką.

3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podduszone warzywa, ugotowane fasolę i brukselkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojony jarmuż i gotujemy 3 minuty. Podajemy z posiekanym koperkiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...