Zupa z zielonych warzyw inspirowana tradycyjną potrawą z Portugalii zwaną Caldo Verde. Dodatek hiszpańskiej chorizo jest dodatkiem istotnym, jednak można ją zastąpić innym gatunkiem. Świeże warzywa można zastąpić mrożonymi.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojone paprykę, ziemniaki, chorizo, wędzoną paprykę o posiekany czosnek. Dusimy kilka minut.
2. Fasolę oczyszczamy, odcinamy końcówki i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonej wodzie kilka minut. Podobnie postępujemy z brukselką.
3. Do garnka wlewamy bulion, dodajemy podduszone warzywa, ugotowane fasolę i brukselkę. Całość zalewamy bulionem i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy pokrojony jarmuż i gotujemy 3 minuty. Podajemy z posiekanym koperkiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz