Łazanki z kapustą i grzybami to tradycyjne danie kuchni polskiej. Prezentowana wersja często pojawia się na świątecznym stole - dobrze smakują jednak nie tylko od święta.
Makaron łazanki możemy przygotować samodzielnie: 200 g mąki pszennej wyrabiamy z 2 jajkami i szczyptą soli. Wałkujemy, kroimy w romby. Gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy.
Składniki (dla 3-4 osób):
kiszona kapusta - 1/2 kg
bulion grzybowy - 1/2 litra
cebula - 1 szt.
suszone grzyby - 50g
sól, pieprz
masło - 100 g
słonina - kawałek
makaron łazanki - 250 g
podsmażone pieczarki pokrojone w plastry - kilka sztuk
1. Kapustę płuczemy, kroimy i gotujemy w bulionie grzybowym do miękkości. Grzyby moczymy (wodę z moczenia zachowujemy) i gotujemy. Osączamy, kroimy z cebulą i słoniną. Podsmażamy na maśle. Dodajemy do kapusty, doprawiamy.
2. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku, odcedzamy. Mieszamy z kapustą. Podajemy z plastrami podsmażonych pieczarek posypane zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz