niedziela, 24 grudnia 2023

Bigos z pieczarkami

Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej. Jest stałą pozycją na świątecznym stole. Głównym składnikiem jest kapusta i różne rodzaje mięsa. U mnie wersja z pieczarkami dla zabieganych.

Składniki (dla 6-8 osób):

kapusta kiszona - 1 kg 
pieczarki - 300 g 
kiełbasa - 300 g
koncentrat pomidorowy - 1 mały słoiczek
bulion grzybowy - 1,5 litra
masło - 3 łyżki
smalec - 4 łyżki
mąka pszenna - 4 łyżki
przyprawa do bigosu - 1 op.
sól, pieprz
olej do smażenia
Bigos z pieczarkami

1. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy do odparowania. Kapustę płuczemy i gotujemy ok. 30 minut w 3 litrach wody. Odcedzamy, wkładamy ponownie do garnka i zalewamy bulionem grzybowym. Dodajemy osączone pieczarki. Gotujemy ok. 45 minut.

2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kapustę z pieczarkami odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Wlewamy nieco wrzątku, aby kapusta nie przywarła do dna. Dodajemy kiełbasę i tłuszcz po jej smażeniu, przyprawę do bigosu i koncentrat. Doprawiamy i dusimy 10 minut.

3. Na patelni roztapiamy smalec, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy się zrumieni, studzimy. Mieszamy z kapustą. Dusimy jeszcze 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...