Bigos to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, litewskiej, białoruskiej. Jest stałą pozycją na świątecznym stole. Głównym składnikiem jest kapusta i różne rodzaje mięsa. U mnie wersja z pieczarkami dla zabieganych.
Składniki (dla 6-8 osób):
1. Pieczarki oczyszczamy i osuszamy. Drobno kroimy lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy do odparowania. Kapustę płuczemy i gotujemy ok. 30 minut w 3 litrach wody. Odcedzamy, wkładamy ponownie do garnka i zalewamy bulionem grzybowym. Dodajemy osączone pieczarki. Gotujemy ok. 45 minut.
2. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Kapustę z pieczarkami odcedzamy i ponownie wkładamy do garnka. Wlewamy nieco wrzątku, aby kapusta nie przywarła do dna. Dodajemy kiełbasę i tłuszcz po jej smażeniu, przyprawę do bigosu i koncentrat. Doprawiamy i dusimy 10 minut.
3. Na patelni roztapiamy smalec, wsypujemy mąkę i robimy zasmażkę. Gdy się zrumieni, studzimy. Mieszamy z kapustą. Dusimy jeszcze 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz