Przepis na prosty deser lodowy bez użycia maszynki i dodatku jajek. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.
Składniki (na 5-6 porcji):
1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki (kilka odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Studzimy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.
2. Szklankę śmietanki, serek mascarpone i 3 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie ubijamy do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Dodajemy truskawki, mieszamy.
3. Wkładamy do naczynia, w którym deser będzie się mroził. Zamrażamy przez ok. 6 godzin. Podajemy w waflowych kubeczkach ozdobione owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz