sobota, 23 grudnia 2023

Deser lodowy z truskawkami

Przepis na prosty deser lodowy bez użycia maszynki i dodatku jajek. Poza sezonem można użyć owoców mrożonych.

Składniki (na 5-6 porcji):

truskawki - 0,5 kg
cukier - 2 łyżek
cukier puder - 3 łyżki
serek mascarpone - 250 g
śmietanka 30% - 1 szklanka
waflowe kubeczki 
owoce do dekoracji
Deser lodowy z truskawkami

1. Truskawki myjemy i usuwamy szypułki (kilka odkładamy do dekoracji). Wkładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na średnim ogniu, aż owoce puszczą sok i cukier się rozpuści. Studzimy i wkładamy do lodówki do schłodzenia.

2. Szklankę śmietanki, serek mascarpone i 3 łyżki cukru pudru umieszczamy w wysokim naczyniu i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Następnie ubijamy do uzyskania gęstego, sztywnego kremu. Dodajemy truskawki, mieszamy. 

3. Wkładamy do naczynia, w którym deser będzie się mroził. Zamrażamy przez ok. 6 godzin. Podajemy w waflowych kubeczkach ozdobione owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...