Ponieważ uwielbiam kolor niebieski, postanowiłam stworzyć "co nieco" w tych barwach. Niebieska galaretka borówkowa z owocami i błękitnym kremem stworzyły dość ciekawy efekt. Dodatek kolorowych żelków sprawia, że może to być dobry pomysł na przyjęcie dla dzieci.
Składniki (na ok. 8-10 porcji):
Biszkopt:
jajka - 4 łyżki
cukier - 4 łyżki
mąka tortowa - 4 łyżki
szczypta soli
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Galaretka:
galaretka borówkowa - 2 szt.
borówka amerykańska - 300 g
Błękitny krem:
serek mascarpone - 250 g
śmietana 30% - 250 ml
cukier puder - 3 łyżki
odrobina niebieskiego barwnika w żelu
Dekoracja:
mini-bezy, tęczowe żelki lub cukrowa posypka
1. Biszkopt: oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem na jasną puszystą masę, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pianę z białek, dokładnie i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. i pieczemy ok. 30 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy na kratce.
2. Galaretka: galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku. Odstawiamy do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zgęstnieje, wrzucamy owoce i wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz