Pyszne ciasto na kakaowym biszkopcie, z odrobiną alkoholu i kremem, którego bazą są popularne batoniki. Idealne na rodzinne przyjęcie.
Składniki (na 8-10 porcji):
2. Masa batonikowa: 300 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko mieszamy z żółtkami i obydwoma gatunkami mąki. Wlewamy go gotującego się mleka. Podgrzewamy, mieszając aż powstanie gęsty budyń. Zdejmujemy z palnika i odstawiamy do wystudzenia. Batoniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do rondla, dodajemy 2 łyżki mleka i podgrzewamy cały czas mieszając, do całkowitego rozpuszczenia. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy, dodając stopniowo budyń a następnie masę pawełkową. Miksujemy na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej faktury.
3. Pierwszy blat nasączamy naparem kawy zmieszanym z alkoholem, smarujemy powidłami śliwkowymi. Wykładamy masę batonikową. Przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Wierzch smarujemy powidłami i posypujemy wiórkami czekoladowymi. Dekorujemy cukrowymi ozdobami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz