Przygotowanie tego kolorowego deseru z owocami jest dziecinnie proste, choć nieco czasochłonne, lecz efekt jest wart poświęconego czasu. Uważam że to dobry pomysł na słodką przekąskę na co dzień i od święta. Idealnie sprawdzi się na kinder-party.
Galaretki we wszystkich kolorach tęczy oferuje firma Wodzisław i z tych korzystam najczęściej.
Składniki (na 4-5 szklanek):
galaretka fioletowa (jagodowa) - 1 szt.
galaretka niebieska (borówkowa) - 1 szt.
galaretka zielona (agrestowa) - 1 szt.
galaretka cytrynowa - 1 szt.
galaretka pomarańczowa - 1 szt.
galaretka truskawkowa - 1 szt.
śmietana 30% - 250 ml
cukier puder - 2 łyżki
1. Fioletową galaretkę rozpuszczamy w 1 i 1/4 gorącej wody. Studzimy i rozlewamy w równych częściach do szklanek. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
2. Podobnie postępujemy kolejno z: niebieską, zieloną, żółtą, pomarańczową i czerwoną galaretką, wylewając warstwami na każdą poprzednią aż do utworzenia "tęczy".
3. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem, dekorujemy deser. Na wierzch nakładamy dowolne owoce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz