Tradycyjna sałatka jarzynowa podana inaczej czyli w formie wieńca.
Składniki (dla 6-8 osób):
1. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i myjemy. Seler naciowy oczyszczamy. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Wyjmujemy jarzyny i podgotowujemy w nim mrożony groszek. Odcedzamy (łyżeczkę odkładamy do dekoracji). Warzywa studzimy, następnie kroimy w drobną kostkę (kilka plastrów marchewki odkładamy).
2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.
3. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Razem z ogórkami drobno kroimy.
4. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki. Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Ewentualnie ponownie doprawiamy.
5. Na okrągłym talerzu z niewielkiej ilości sałatki jarzynowej formujemy "wieniec", obkładamy gałązkami koperku. Ozdabiamy gwiazdkami wyciętymi z ogórka szklarniowego i marchewek, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz