niedziela, 24 grudnia 2023

Sałatka "Świąteczny Wieniec"

 Tradycyjna sałatka jarzynowa podana inaczej czyli w formie wieńca.

Składniki (dla 6-8 osób):

ziemniaki - 4 szt.
pietruszka (korzeń) - 2 szt. 
marchewka - 3 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
ogórki kiszone - 4 szt.
mrożony zielony groszek - 150 g
jabłka - 2 szt.
jajka - 3 szt.
ogórek szklarniowy - kilka plasterków 
pomidorki koktajlowe - kilka sztuk
koperek - 1 pęczek
majonez - 1 średni słoiczek
musztarda chrzanowa - 2 łyżeczki
bulion warzywny - 2 litry
sól, pieprz
Sałatka "Świąteczny Wieniec"

1. Marchewki, pietruszki i ziemniaki obieramy i myjemy. Seler naciowy oczyszczamy. Warzywa gotujemy w bulionie do miękkości. Wyjmujemy jarzyny i podgotowujemy w nim mrożony groszek. Odcedzamy (łyżeczkę odkładamy do dekoracji). Warzywa studzimy, następnie kroimy w drobną kostkę (kilka plastrów marchewki odkładamy).

2. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy ze skorupek. Kroimy w kosteczkę.

3. Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne.  Razem z ogórkami drobno kroimy. 

Sałatka "Świąteczny Wieniec"

4. Wszystkie składniki wkładamy do salaterki. Majonez łączymy z musztardą, dodajemy do sałatki. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny, aby smaki się przegryzły. Ewentualnie ponownie doprawiamy.

5. Na okrągłym talerzu z niewielkiej ilości sałatki jarzynowej formujemy "wieniec", obkładamy gałązkami koperku. Ozdabiamy gwiazdkami wyciętymi z ogórka szklarniowego i marchewek, groszkiem i pomidorkami koktajlowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...