niedziela, 24 grudnia 2023

Pączki z cynamonem

Słodki przysmak na świąteczny stół, karnawałowe przyjęcie lub Tłusty Czwartek. Przygotowuje się je w kilka chwil, nie dodając drożdży. Cynamon nadaje im odświętny charakter. Udają się nawet początkującym - wychodzą lekkie i puszyste.

Składniki (na 15-20 szt.):

serek homogenizowany waniliowy - 350 g
jajka - 3 szt. 
mąka pszenna - 300 g
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
ekstrakt wanilii - 1 łyżeczka
spirytus - 1 łyżka 
szczypta soli
olej do głębokiego smażenia
Do obtoczenia:
cukier puder - 70 g
mielony cynamon - 1 łyżeczka
Pączki z cynamonem

1. Serek homogenizowany wkładamy do miski, wbijamy jajka, dodajemy ekstrakt i spirytus. Dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Ponownie mieszamy.

2. W garnku rozgrzewamy olej do 175 st. Okrągłą łyżkę zanurzamy w oleju i wrzucamy porcje ciasta na rozgrzany tłuszcz. Smażymy z obu stron na rumiano. Odsączamy na papierowym ręczniku. Jeszcze letnie obtaczamy w cukrze pudrze wymieszanym z cynamonem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...