sobota, 23 grudnia 2023

Kaszotto z pieczarkami i brokułem

Pomysł na błyskawiczny obiad z zaledwie kilku produktów. Świetnie sprawdzi się też na zimno do lunchboxów. Zamiast kaszy gryczanej można wykorzystać inną.

Składniki (dla 3-4 osób):

ugotowana kasza gryczana - 1,5 szklanki
por (biała część) - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
starty imbir - 2 łyżeczki
pieczarki - 200 g
brokuł - 1/2 szt.
sos sojowo-grzybowy - 2 łyżki
olej do smażenia
listki bazylii do posypania
Kaszotto z pieczarkami i brokułem

1. Pora oczyszczamy i drobno kroimy. Czosnek siekamy. Pieczarki oczyszczamy i siekamy, brokuła myjemy i dzielimy na różyczki (kilka odkładamy do dekoracji). 

2. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wkładamy pora i smażymy ok. 3 minut. Dodajemy brokuły, pieczarki, czosnek i imbir. Smażymy na średnim ogniu ok. 6 minut, często mieszając.

3. Na patelnię dodajemy kaszę, mieszamy z warzywami. Wlewamy sos sojowo-grzybowy. Ponownie mieszamy i podgrzewamy przez 3 minuty. Kaszę z brokułem przed podaniem posypujemy listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...