sobota, 23 grudnia 2023

Leczo z fasolą i cukinią

Leczo to sprawdzony przepis na obiad lub kolację, a także... na czyszczenie lodówki. Dobrze smakuje samodzielnie lub z ulubionymi dodatkami.

Składniki (dla 3-4 osób):

 cukinia - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
biała fasola - 1 puszka
cebula - 1 szt.
czosnek - 4 ząbki
passata pomidorowa - 500 ml
kiełbasa - 3 pętka
sól, pieprz, wędzona papryka
natka pietruszki
ugotowana kasza gryczana
 
Leczo z fasolą i cukinią

1. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, drobno kroimy. Cukinię kroimy w drobną kostkę, cebulę i czosnek siekamy.

2. Na patelni podsmażamy pokrojoną w półplasterki kiełbasę. Gdy tłuszcz się wytopi, dodajemy cebulę i czosnek, smażymy chwilę. Następnie dodajemy pozostałe warzywa, doprawiamy. Dusimy pod przykryciem ok. 30 minut.

3. Dodajemy passatę, ewentualnie doprawiamy. Przykrywamy i dusimy  jeszcze 20 minut. Przed końcem duszenia dodajemy osączoną fasolę. Podgrzewamy. Podajemy z kaszą posypane pokrojoną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...