niedziela, 24 grudnia 2023

Ciasto makowe w stylu japońskim

Ciasto makowe z brzoskwiniami to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Ładnie prezentuje się na świątecznym stole i pysznie smakuje.

Składniki (dla 8-10 osób): 

Ciasto makowe:
zmielony mak - 200 g
jajka - 4 szt.
jabłka starte na tarce - 500 g
cukier - 3/4 szklanki
masło (temp. pokojowa) - 125 g
kasza manna - 5 łyżek
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
esencja migdałowa - 1 łyżeczka
szczypta soli
Pianka śmietankowo-brzoskwiniowa:
mielony serek śmietankowy (u mnie niebieska Piątnica) - 250 g
galaretka brzoskwiniowa - 1 szt.
cukier puder - 3 łyżki
Galaretka brzoskwiniowa:
brzoskwinie w syropie - 1 puszka 
galaretka brzoskwiniowa - 1 szt. 
Dodatkowo:
owoce do dekoracji 
Ciasto makowe w stylu japońskim
1. Ciasto makowe: Uwaga: wszystkie składniki na ciasto makowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mak zalewamy niewielką ilością wrzątku, odstawiamy do wystudzenia, osączamy. Masło miksujemy na puch, dodajemy cukier i po jednym żółtku. Dodajemy mak, starte jabłka, kaszę mannę, proszek do pieczenia oraz esencję. Po dodaniu każdego składnika krótko miksujemy tylko do połączenia.  Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. Pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Ciasto makowe w stylu japońskim
2. Pianka śmietankowo-brzoskwiniowa: galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Serek w temperaturze pokojowej miksujemy z cukrem pudrem, wlewamy tężejącą galaretkę. Dokładnie miksujemy i wykładamy na wystudzone ciasto makowe. Wkładamy do lodówki do całkowitego ścięcia.
Ciasto makowe w stylu japońskim
3. Galaretka brzoskwiniowa: brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w niewielkie kawałki. Wkładamy do garnka, wlewamy niewielką ilość syropu i podgrzewamy kilka minut na wolnym ogniu, nie dopuszczając do całkowitego rozgotowania. Galaretkę rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody, dodajemy owoce, studzimy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Galaretkę z brzoskwiniami wykładamy na warstwę śmietankową. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy ok. 1-2 godzin. Przed podaniem ozdabiamy owocami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...