sobota, 23 grudnia 2023

Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty to częsty gość na wigilijnym stole.  Świetnie się sprawdzi jako dodatek do smażonej ryby i nie tylko.

Składniki (dla 4-5 osób):

kiszona kapusta - 300 g
marchewka - 1 szt. 
jabłko - 1 szt.
cebula - 1 szt.
cukier, sól, pieprz
olej roślinny
posiekana natka pietruszki
Surówka z kiszonej kapusty i marchewki

1. Kiszoną kapustę płuczemy, odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do salaterki.

2. Marchewkę i jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do kapusty. 

3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy na sitku i przelewamy wrzątkiem (opcjonalnie). Dodajemy do pozostałych składników.

4. Do surówki dodajemy pieprz, sól, cukier oraz olej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...