Przepis na kiełbasę po cygańsku jest prosty i łatwy do przygotowania. Wymaga zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Można ją podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach a korniszony kroimy w małe kawałki.
2. Cebulę i paprykę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, a na samym końcu korniszony. Smażymy kilka minut, doprawiamy dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem.
3. Kiełbasę kroimy w średnie kawałki, nacinamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Na talerze nakładamy porcje sosu warzywno-pieczarkowego, układamy kawałki kiełbasy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami posypanymi słodką mieloną papryką oraz surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz