sobota, 23 grudnia 2023

Kiełbasa po cygańsku

Przepis na kiełbasę po cygańsku jest prosty i łatwy do przygotowania. Wymaga zaledwie kilku łatwo dostępnych składników. Można ją podawać z pieczywem, pieczonymi ziemniakami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Składniki (dla 3-4 osób):

kiełbasa (u mnie "podwawelska" i "z karczmy") - 500 g
czerwona papryka - 1 szt. 
pomidory krojone - 1 puszka
pieczarki - 400 g
korniszony - 10 szt.
cebula - 1 szt.
koncentrat pomidorowy -4 łyżki
słodka mielona papryka - 1 łyżeczka
ostra mielona papryka - 1 łyżeczka
sól, pieprz
olej do smażenia
pieczone ziemniaki, surówka (opcjonalnie)
Kiełbasa po cygańsku

1. Cebulę obieramy i siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w drobną kostkę. Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach a korniszony kroimy w małe kawałki.

2. Cebulę i paprykę podsmażamy na oleju. Dodajemy pieczarki i dusimy do odparowania. Dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, a na samym końcu korniszony. Smażymy kilka minut, doprawiamy dwoma rodzajami papryki, solą i pieprzem.

3. Kiełbasę kroimy w średnie kawałki, nacinamy i podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Na talerze nakładamy porcje sosu warzywno-pieczarkowego, układamy kawałki kiełbasy. Podajemy z pieczonymi ziemniakami posypanymi słodką mieloną papryką oraz surówką.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...