Placki kajmakowe to dobry pomysł na słodką przekąskę lub kolację nie tylko dla dzieci. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami.
Składniki (dla 5-6 osób):
masa krówkowa (kajmak) - 1 puszka
jajka - 2 szt.
mleko - 1 szklanka
mąka tortowa - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej do smażenia
owoce i bita śmietana
1. Masę krówkową miksujemy z jajkami i mlekiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z bitą śmietaną i owocami.
Bardzo ciekawe, na pewno smaczne u mnie zniknęły by w mgnieniu oka. Pozdrawiam ciepło.
OdpowiedzUsuń(zkuchnianapienku@blogspot.com)