sobota, 23 grudnia 2023

Placki kajmakowe

Placki kajmakowe to dobry pomysł na słodką przekąskę lub kolację nie tylko dla dzieci. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami.

Składniki (dla 5-6 osób):

masa krówkowa (kajmak) - 1 puszka
jajka - 2 szt. 
mleko - 1 szklanka
mąka tortowa - 2 szklanki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
olej do smażenia
owoce i bita śmietana
Placki kajmakowe

1. Masę krówkową miksujemy z jajkami i mlekiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i ponownie miksujemy.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, łyżką kładziemy porcje ciasta i smażymy z obu stron na rumiano. Podajemy z bitą śmietaną i owocami.

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawe, na pewno smaczne u mnie zniknęły by w mgnieniu oka. Pozdrawiam ciepło.
    (zkuchnianapienku@blogspot.com)

    OdpowiedzUsuń

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...