Kotlety mielone w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pieczarkowy jest banalnie prosty i ekonomiczny. Jako dodatek sprawdzą się ugotowane ziemniaki, kluski lub kasze.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju.
2. Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulą, tartą bułką i rozmąconym jajkiem. Dodajemy 3 łyżki wody i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu.
3. Przygotowujemy sos: W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oczyszczone i starte na tarce pieczarki. Smażymy aż grzyby zmiękną a płyn odparuje.
4. Do pieczarek dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wrzątku. Doprawiamy solą i pieprzem.
5. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy kotlety, przykrywamy i dusimy 5 minut. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz