sobota, 23 grudnia 2023

Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

Kotlety mielone w sosie to pomysł na obiad dla całej rodziny. Sos pieczarkowy jest banalnie prosty i ekonomiczny. Jako dodatek sprawdzą się ugotowane ziemniaki, kluski lub kasze. 

Składniki (dla 3-4 osób):

mięso mielone - 500 g
cebula - 1 szt. 
olej
tarta bułka - 3 łyżki
jajko - 1 szt.
przyprawa do mięsa mielonego
Sos pieczarkowy:
masło - 2 łyżki
pieczarki - 8 szt. 
mąka - 1 łyżka
mleko - 200 ml
sól, pieprz
Dodatkowo:
ugotowane ziemniaki 
Kotlety mielone w sosie pieczarkowym

1. Posiekaną cebulę szklimy na niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. 

2. Mięso mielone mieszamy z podsmażoną cebulą, tartą bułką i rozmąconym jajkiem. Dodajemy 3 łyżki wody i przyprawę do mięsa mielonego. Dokładnie wyrabiamy Z masy formujemy kotlety i smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. 

3. Przygotowujemy sos: W dużym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy oczyszczone i starte na tarce pieczarki. Smażymy aż grzyby zmiękną a płyn odparuje.

4. Do pieczarek dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę podgrzewamy. Wlewamy mleko i ponownie mieszamy. Dodajemy pół szklanki wrzątku. Doprawiamy solą i pieprzem.  

5. Doprowadzamy do wrzenia, wkładamy kotlety, przykrywamy i dusimy 5 minut.  Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...