Ramen po polsku to wariacja na temat japońskiej zupy oraz polskich składników, które akurat mamy pod ręką. Dobrze rozgrzewa i regeneruje - sprawdzi się, gdy dopadnie nas przeziębienie. Bulion powstały z długiego gotowania może stanowić bazę do innych potraw. Składniki są opcjonalne, z niektórych możemy zrezygnować lub zastąpić innymi: np. kapustę pak choi - kapustą pekińską. Gdy nie mamy wolnowaru, gotujemy bulion jak rosół.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek i szalotki obieramy. Włoszczyznę, kurczaka, schab, szalotki i czosnek umieszczamy w wolnowarze. Zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, sól hinalajską i sos sojowy. Włączamy wolnowar na 5 godzin przy ustawieniu nr 2. Po godzinie usuwamy szumowiny.
2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Płuczemy i wkładamy do wolnowaru. Doprawiamy pieprzem.
3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Do misek wkładamy makaron, mięso, posiekane warzywa, pokrojone grzyby, kapustę i połówki jajek. Zalewamy wywarem i posypujemy szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz