sobota, 23 grudnia 2023

Ramen po polsku

Ramen po polsku to wariacja na temat japońskiej zupy oraz polskich składników, które akurat mamy pod ręką. Dobrze rozgrzewa i regeneruje - sprawdzi się, gdy dopadnie nas przeziębienie. Bulion powstały z długiego gotowania może stanowić bazę do innych potraw. Składniki są opcjonalne, z niektórych możemy zrezygnować lub zastąpić innymi: np. kapustę pak choi - kapustą pekińską. Gdy nie mamy wolnowaru, gotujemy bulion jak rosół.

Składniki (dla 3-4 osób):

włoszczyzna (seler, marchew, por, pietruszka) - 1 szt.
szalotka - 2 szt. 
czosnek - 1/2 główki
schab - 350 g
udka z kurczaka - 2 szt.
ciemny sos sojowy - 4 łyżki
jajka - 3 szt.
suszone grzyby mun - 50 g
sól himalajska - 1 łyżka
pieprz
kapusta pak-choi - 1 szt.
liście laurowe - 3 szt.
makaron ramen - 200 g
posiekany szczypiorek
Ramen po polsku

1. Schab kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Kroimy w mniejsze kawałki. Czosnek i szalotki obieramy. Włoszczyznę, kurczaka, schab, szalotki i czosnek umieszczamy w wolnowarze. Zalewamy 1,5 litra wody. Dodajemy liście laurowe, sól hinalajską i sos sojowy. Włączamy wolnowar na 5 godzin przy ustawieniu nr 2. Po godzinie usuwamy szumowiny.

2. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Płuczemy i wkładamy do wolnowaru. Doprawiamy pieprzem.

3. Makaron gotujemy zgodnie z opisem podanym na opakowaniu. Jajka gotujemy na twardo. Do misek wkładamy makaron, mięso, posiekane warzywa, pokrojone grzyby, kapustę i połówki jajek. Zalewamy wywarem i posypujemy szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...