sobota, 23 grudnia 2023

Makaron w stylu bolońskim

To najbardziej popularna w Polsce odmiana włoskiej pasty. Do pomidorowego sosu bolońskiego najlepiej się sprawdzi mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bolognese to nie tylko spaghetti - możemy użyć dowolnego ulubionego makaronu.

Składniki (dla 3-4 osób):

cebula - 1 szt.
seler naciowy - 2 łodygi
mięso mielone - 500 g
pomidory krojone bez skórki - 1-2 puszki
czosnek - 6 ząbków
oregano, bazylia, sól, pieprz
oliwa do smażenia
tarty żółty ser do posypania
 ulubiony makaron
Makaron w stylu bolońskim

1. Cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż cebula się zeszkli. Do warzyw dodajemy mięso, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.

2. Podsmażamy, uważając aby mięso nie stało się zbyt suche. Dodajemy pomidory, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostały czosnek i ewentualnie doprawiamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu, mieszając ok. 20 min. 

3. Makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Kokosowe kotleciki

 Chrupiące drobiowe kotleciki z egzotyczną nutą. Składniki (dla 3-4 osób): filet drobiowy - 500 g wiórki kokosowe - 2 łyżki panierka panko -...