To najbardziej popularna w Polsce odmiana włoskiej pasty. Do pomidorowego sosu bolońskiego najlepiej się sprawdzi mięso mielone wieprzowo-wołowe. Bolognese to nie tylko spaghetti - możemy użyć dowolnego ulubionego makaronu.
Składniki (dla 3-4 osób):
1. Cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej oliwie aż cebula się zeszkli. Do warzyw dodajemy mięso, przyprawy i 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę.
2. Podsmażamy, uważając aby mięso nie stało się zbyt suche. Dodajemy pomidory, dokładnie mieszamy. Dodajemy pozostały czosnek i ewentualnie doprawiamy. Sos gotujemy na wolnym ogniu, mieszając ok. 20 min.
3. Makaron gotujemy al dente, polewamy sosem, posypujemy tartym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz