niedziela, 21 stycznia 2024

Przekąski bankietowe

Efektowne mini przekąski na bazie ciasta francuskiego z dodatkiem serka śmietankowego i warzyw. Szybkie i łatwe do przygotowania sprawdzą się nie tylko na rodzinnych przyjęciach.

Przekąski z hummusem

Składniki (5 szt.):

ciasto francuskie - 10 krążków o średnicy szklanki
hummus - 5 łyżek
rzodkiewka - 2 szt.
pomidorki koktajlowe - 2 szt.
cukinia - 5 plastrów
rozkłócone jajko
Przekąski z hummusem

1. Pięć krążków ciasta francuskiego odkładamy, w pozostałych wykonujemy mniejsze otwory za pomocą kieliszka lub wykrawacza. Krążki bez otworów smarujemy rozkłóconym jajkiem i zlepiamy z tymi z otworami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia. Studzimy.

 2. Na każdym krążku wykonujemy rozetę z hummusu, ozdabiamy podprażonymi plastrami cukinii, ćwiartkami pomidorków i półplasterkami rzodkiewki.

 

 Przekąski z serkiem i marchewką

Składniki (na 5 szt.)

ciasto francuskie - 10 krążków o średnicy szklanki
serek śmietankowy klasyczny lub smakowy - 5 łyżek
kawałek ugotowanej marchewki
owoce żurawiny - 5 szt.
koperek - 5 gałązek 
 rozkłócone jajko
Przekąski z serkiem i marchewką

1. Pięć krążków ciasta francuskiego odkładamy, w pozostałych wykonujemy mniejsze otwory za pomocą kieliszka lub wykrawacza. Krążki bez otworów smarujemy rozkłóconym jajkiem i zlepiamy z tymi z otworami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia. Studzimy.

2. Na każdym krążku wykonujemy rozetę z serka. Ozdabiamy gwiazdkami wyciętymi z ugotowanej marchewki, owocami żurawiny i gałązkami koperku. 

 

Przekąski z serkiem i salami

Składniki (na 5 szt.)

ciasto francuskie - 10 krążków o średnicy szklanki
serek śmietankowy klasyczny lub smakowy - 5 łyżek
salami - 5 plastrów
sałata karbowana - 5 kawałków
czarne oliwki - 5 szt.
rozkłócone jajko

Przekąski z serkiem i salami

1. Pięć krążków ciasta francuskiego odkładamy, w pozostałych wykonujemy mniejsze otwory za pomocą kieliszka lub wykrawacza. Krążki bez otworów smarujemy rozkłóconym jajkiem i zlepiamy z tymi z otworami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia. Studzimy.

2. Na każdym krążku wykonujemy rozetę z serka. Ozdabiamy półplasterkami salami, sałatą i czarnymi oliwkami. Spinamy za pomocą pikerów. 


Przekąski bankietowe z serkiem i kiełkami

Składniki (na 5 szt.)

ciasto francuskie - 10 krążków o średnicy szklanki
serek śmietankowy klasyczny lub smakowy - 5łyżek
kiełki rzodkiewki - pięć łyżek
kawałek ugotowanej marchewki
rozkłócone jajko
Przekąski bankietowe z serkiem i kiełkami

1. Pięć krążków ciasta francuskiego odkładamy, w pozostałych wykonujemy mniejsze otwory za pomocą kieliszka lub wykrawacza. Krążki bez otworów smarujemy rozkłóconym jajkiem i zlepiamy z tymi z otworami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia. Studzimy.

2. Na każdym krążku wykonujemy rozetę z serka. Ozdabiamy kiełkami i kawałkami ugotowanej marchewki. 

 

Przekąski z serkiem i winogronem 

Składniki (na 5 szt.)

ciasto francuskie - 10 krążków o średnicy szklanki
serek śmietankowy klasyczny lub smakowy - 5 łyżek
jasne winogrona - 5 połówek
owoce żurawiny - 5 szt.
koperek - 5 gałązek
Przekąski z serkiem i winogronem

1. Pięć krążków ciasta francuskiego odkładamy, w pozostałych wykonujemy mniejsze otwory za pomocą kieliszka lub wykrawacza. Krążki bez otworów smarujemy rozkłóconym jajkiem i zlepiamy z tymi z otworami. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy ok. 12 minut do zrumienienia. Studzimy.

2. Na każdym krążku wykonujemy rozetę z serka, ozdabiamy połówkami winogron, owocami żurawiny i gałązkami koperku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...