niedziela, 21 stycznia 2024

Zupa koperkowa z papryką

Pełna warzyw lekka zupa idealna na cztery pory roku. Możemy dodać do niego składniki pozostałe z innych potraw.

Składniki (dla 4-5 osób):

średnie ziemniaki - 7 szt.
pietruszka - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga
cebula cukrowa - 1 szt.
czerwona papryka - 1 szt.
koperek - 1 pęczek
masło - 2 łyżki
śmietana 18% - 200 ml
bulion warzywny - 1,5 litra
sól, pieprz
 
Zupa koperkowa z papryką

1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.

2. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i chwilę razem podgrzewamy.

3. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...