Pełna warzyw lekka zupa idealna na cztery pory roku. Możemy dodać do niego składniki pozostałe z innych potraw.
Składniki (dla 4-5 osób):
1. Ziemniaki, marchewki i pietruszkę obieramy i myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewki i pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Seler naciowy oczyszczamy i drobno kroimy. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości.
2. Obraną cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy 2-3 minuty. Zawartość patelni przekładamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy koperek i chwilę razem podgrzewamy.
3. Śmietanę mieszamy z niewielką ilością zupy i przelewamy do garnka. Gotujemy jeszcze 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz