poniedziałek, 19 lutego 2024

Sernik lawendowy

Lawenda to nie tylko roślina ogrodowa i środek na mole. Można ją wykorzystywać także w kuchni, zwłaszcza do przygotowywania deserów mlecznych, wypieków, a także dań wytrawnych - wchodzi w skład popularnych "ziół prowansalskich". Jest nie tylko aromatyczna, lecz posiada także wiele właściwości leczniczych: działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwzapalnie.

Składniki (na 12 porcji):

twaróg sernikowy - 600g g
ser mascarpone - 250 g
biała czekolada - 200 g
cukier puder - 170 g
śmietana 36% - 250 ml
jajka - 2 szt.
żółtka - 2 szt.
suszona lawenda - 4 łyżki
herbatniki - 250 g
stopione masło - 80 g
fioletowy barwnik spożywczy
Sernik lawendowy

1. Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym i przestudzonym masłem. Masą wylepiamy spód tortownicy. Zaparzamy 2 łyżki lawendy w 100 ml wrzątku, studzimy. 200 ml śmietany mocno podgrzewamy, rozpuszczamy w niej 100 g białej czekolady. Studzimy.

2. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem, jajkami, żółtkami i czekoladową śmietaną. Łączymy z naparem i pozostałą suszoną lawendą. Masę wykładamy na herbatnikowy spód.

3. Pieczemy w kąpieli wodnej 10 minut w 180 st., a kolejne 50 minut w 150 st.  Studzimy na kratce.

4. 50 ml śmietany mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100 g białej czekolady. Dodajemy odrobinę barwnika. Polewą dekorujemy przestudzony sernik.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...