Lawenda to nie tylko roślina ogrodowa i środek na mole. Można ją wykorzystywać także w kuchni, zwłaszcza do przygotowywania deserów mlecznych, wypieków, a także dań wytrawnych - wchodzi w skład popularnych "ziół prowansalskich". Jest nie tylko aromatyczna, lecz posiada także wiele właściwości leczniczych: działa uspokajająco, moczopędnie i przeciwzapalnie.
Składniki (na 12 porcji):
1. Pokruszone herbatniki mieszamy z roztopionym i przestudzonym masłem. Masą wylepiamy spód tortownicy. Zaparzamy 2 łyżki lawendy w 100 ml wrzątku, studzimy. 200 ml śmietany mocno podgrzewamy, rozpuszczamy w niej 100 g białej czekolady. Studzimy.
2. Twaróg miksujemy z mascarpone, cukrem pudrem, jajkami, żółtkami i czekoladową śmietaną. Łączymy z naparem i pozostałą suszoną lawendą. Masę wykładamy na herbatnikowy spód.
3. Pieczemy w kąpieli wodnej 10 minut w 180 st., a kolejne 50 minut w 150 st. Studzimy na kratce.
4. 50 ml śmietany mocno podgrzewamy i rozpuszczamy w niej 100 g białej czekolady. Dodajemy odrobinę barwnika. Polewą dekorujemy przestudzony sernik.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz