poniedziałek, 19 lutego 2024

Zupa ziemniaczana z kurkami

Zupa ziemniaczana z dodatkiem leśnych skarbów, to jeden z pomysłów na wykorzystanie tych grzybów. Jest aromatyczna i sycąca. Poza sezonem możemy wykorzystać grzyby mrożone.

Składniki (dla 5-6 osób):

kurki (świeże lub mrożone) - 35 dag
ziemniaki - 6 szt.
masło - 2 łyżki
cebula - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
marchewka - 1 szt.
seler naciowy - 1 łodyga
bulion grzybowy lub warzywny - 1,5 litra
posiekany koperek - 1 łyżka
posiekany szczypiorek - 1 łyżka
śmietana 18% - 15 dag
sól, pieprz
Zupa ziemniaczana z kurkami

1. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Wkładamy do większego garnka i podsmażamy na maśle. Dodajemy dokładnie oczyszczone i umyte kurki (mrożone przedtem rozmrażamy, większe kroimy). Smażymy ok. 7 minut, mieszając.

2. Do garnka dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, obraną, pokrojoną w półplasterki marchewkę oraz umytą i drobno pokrojoną łodygę selera naciowego. Wlewamy gorący bulion, zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy ok. 20 minut, do czasu aż warzywa będą miękkie.

3. Pod koniec gotowania dodajemy koperek i szczypiorek, doprawiamy solą i pieprzem. Śmietanę zahartowujemy gorącą zupą, dodajemy do garnka, dokładnie mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...