poniedziałek, 19 lutego 2024

Deser z żurawiną i bitą śmietaną

 Prosty i szybki deser ze świeżej żurawiny z galaretką i bitą śmietaną.

Składniki (na 4 porcje):

żurawina - 15 dag
cukier - 3 łyżki
galaretka o smaku owoców leśnych - 1 op.  
śmietana 30% - 200 ml
cukier puder - 3 łyżki
mięta do dekoracji
Deser z żurawiną i bitą śmietaną

1. Owoce zalewamy 2,5 szklanki wrzątku, dodajemy cukier i gotujemy, aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy z palnika i wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy, rozlewamy do pucharków. Studzimy, następnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

2. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, wykładamy na żurawinową galaretkę. Ozdabiamy listkami mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Ciasto jogurtowe z kruszonką

Jogurtowe ciasto z owocami i kokosową kruszonką - idealne do popołudniowej kawy. Poza sezonem możemy użyć brzoskwiń w syropie i mrożonych bo...