poniedziałek, 19 lutego 2024

Kurczak w potrawce kokosowej

Jeśli szukasz pomysłu na szybkie i oryginalne danie, polecam kurczaka w stylu orientalnym z kokosową nutą. Jest łatwe i szybkie w przygotowaniu. Dodatki możemy przygotować sami, zabiegani mogą wykorzystać gotowe półprodukty.

Składniki (dla 3-4 osób):

filet z kurczaka - 1 szt.
mleko kokosowe - 1 szklanka 
wiórki kokosowe - 1 łyżka
czerwona papryka - 1/2 szt.
sól, pieprz
kminek - 1/2 łyżeczki
 curry - 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
koperek lub natka pietruszki
 Dodatkowo: ugotowany ryż, azjatycka mieszanka warzywna
Kurczak w potrawce kokosowej

1. Filet z kurczaka myjemy i kroimy w niewielkie kawałki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w niewielką kostkę. Mięso oraz paprykę podsmażamy na oleju.

2. Podsmażone mięso zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy wiórki oraz przyprawy. Gotujemy pod przykryciem na bardzo małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z warzywami i ugotowanym na sypko ryżem. Przed podaniem posypujemy zieleniną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Polecany post

Krwawe muffinki z granatem

Deser nie tylko na przyjęcie w Halloween. Możemy je podać z innymi owocami i dowolnie udekorować. Składniki (na 12 szt.): mąka tortowa - 1 s...